CALCULUS INFRA VEZETŐI INFORMÁCIÓS RENDSZER

Az informatika fontos, hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülő területét képviselik az olyan üzleti intelligenciára irányuló megoldások, mint amilyen az adattárház. Az ilyen rendszerek olyan adatokat szolgáltatnak, amelyek könnyen hozzáférhetőek, elemezhetők és megérthetők a szervezet bármely szintjén. Az adattárházak lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a sajátos piacukról rendelkezésre álló legbőségesebb információforrást csapolják meg: az alkalmazott rendszereikben felhalmozódott adatokat, amelyek külső forrásokból származó adatokkal kiegészítve biztosíthatják a jobb döntéshozatalt.

Cégünk első saját fejlesztésű, testreszabható adattárház megoldása, a Calculus INFRA információs rendszer, .NET, Caché és MS SQL platformokon készült el 2003-ban. A rendszer részét képezi a meta információs rendszer. Az itt leírt adatok párosíthatók, szelektálhatók, aggregálhatók; ad hoc SQL lekérdezések is generálhatók. A TPL Table Builder és a TeeChart integrálásával a lekérdezések eredményei megjeleníthetőek nyomdakész táblák, valamint kör- és oszlopdiagramok formájában.

Ha a felhasználónak nincs lehetősége a SAS eszközeit használni többváltozós statisztikai elemzések, modellek készítésére, de mégis szüksége van komoly adatelemzési eszközre, akkor lehetősége van az INFRA-hoz illeszthető BMDP 44 statisztikai eljárását használni.

Az INFRA testreszabott változatait több bank, illetve minisztérium is használja, de bármely KKV számára is ajánljuk.

 

ADATTÁRHÁZ MEGOLDÁS SAS LICENCCEL RENDELKEZŐKNEK

SAS alapú adattárházunk és lekérdező rendszerünk a Windows-os INFRA-hoz hasonló funkciókkal van ellátva. Ennek az ötletnek a továbbgondolt változata egy olyan vezetői információs rendszer, melynek kifejlesztése a Mikroszimulációs Szolgáltató Rendszer újabb platformra történő átültetésével együtt van napirenden. Ez a rendszer nemcsak a vezetők információigényének kiszolgálására irányul, hanem kontrolling jellegű tevékenységek támogatására is. Az a célunk, hogy elemző közgazdászok is könnyedén tudják használni. Ez a SAS és JAVA alapokon nyugvó rendszer felépítését tekintve moduláris. Áll egyrészt egy meta információs alrendszerből, melyben tulajdonképpen az adatokról szóló adatok találhatók. Részét képezi még egy adatkezelő alrendszer is, melyben előre definiált, illetve ad hoc lekérdezések futtathatók, melyek eredményeképpen elemzések, kimutatások, grafikonok készíthetők a vezetőség számára. Mindezeket egészíti ki egy speciális modul, amelybe a jövőre irányuló becslést, szimulációt lehetővé tevő Mikroszimulációs Rendszer kerül beágyazásra, melyről bővebb információt ide kattintva érhet el.