A Wiimote Smoothboard interaktív tábla

 

Cégünk, az Új Calculus Bt., hatékony eszközöket kínál a számítógéppel támogatott matematika oktatáshoz.

Egy amerikai úriember zseniális ötletét valósítottuk meg azzal, hogy egy infra vörös fényt kibocsátó tollat és egy infra kamerával rendelkező, a számítógéppel bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló Wii remote controllert felhasználva létrehoztunk egy interaktív táblát. Az amerikai, Boon Jin által kifejlesztett Smoothboard szoftver működteti az eszközöket. Egy projektorral összekapcsolt számítógépre feltelepített szoftvernek köszönheten a vetítési felületet interaktív táblaként funkcionál.

Használat előtt a „táblát” természetesen kalibrálni kell annak érdekében, hogy a használat során a program pontosan tudja kalkulálni a toll pozícióját.

·        A szoftver beépített eszköztárral rendelkezik, mely által a képernyőre jegyzetet lehet készíteni. A képernyőről pillanatképek készíthetők, azaz a képernyő tartalma a jegyzetekkel együtt elmenthető és később megnyitható.

·        Ez az interaktív tábla megoldás távolról is használható. A prezenter mód lehetővé teszi, hogy a tanár vagy a diák a táblától távol, a wiimote mozgatásával pozícionálja az egeret. A használó tehát mindazokra képes prezenter módban is, mint tábla módban: ugyanúgy képes a mozgatni az egeret, kattintani, használni a beépített eszköztárat, kezelni a számítógépet wiimote-tal, mint ahogyan az infra tollal a tábla előtt állva. Ezáltal a tanárok szabadon mozoghatnak a teremben, könnyebben tarthatják a kontaktust a diákokkal, hiszen nem kell egész óra alatt a tábla előtt tartózkodniuk ahhoz, hogy írhassanak rá.

·        Ez az interaktív tábla megoldás abban különbözik hagyományos társaitól, hogy az eszköz méretéből adódóan egy kis táskában is elfér, könnyedén hordozható tanteremről tanteremre, és gyerekjáték beüzemelni. A mobilitás következtében megszűnik az interaktív táblás tanórák teremhez kötöttsége.

 

Elkészítettük a Smoothboard szoftver magyar verzióját használati útmutatóval együtt, melyet háromféle konstrukcióban, alap, komfort és bővített csomagban is megvásárolhatnak.


A Calculus fontosnak tartja azt, hogy a matematika oktatás is anyanyelven történjen akkor is, ha számítógéppel támogatott oktatásról van szó. Ezért nemcsak a Smoothboard tábla szoftvert fordítottuk le magyar nyelvre, hanem nagysikerű, külföldi matematika oktató szoftvereket is.


Honosított matematika oktató szoftvereink, az Autograph 3.2 (www.calculus.hu/autograph) és a Derive 6 (www.derive6.hu) kiválóan használhatók interaktív táblákkal, ráadásul sokkal egyszerűbbé, követhetőbbé, szemléletesebbé és élvezetesebbé teszik a matematika oktatást az általános iskolai szinttől egészen az egyetemig. A Derive a matematika csaknem teljes területét lefedi az általános iskolai szinttől az egyetemig. A Derive tökéletes kiegészítője az Autograph a geometria és a statisztika terén.

 

A matematika oktató szoftverekkel kombinált interaktív táblát is tartalmazó csomagjainkról itt tájékozódhat.